djurens liv

ett pressmeddelande rapporterar idag Livsmedelsverket att elpåfösare används i "hög grad i samband med slakt av kor i Sverige". "Att branschen inte bättre använder sig av djurens flockinstinkt och naturliga beteende vid drivning får ses som ett misslyckande", säger Torbjörn Axelsson, veterinärinspektör på Livsmedeslverket.

I syfte att bidra till bättre djurskydd i samband med slakt har Livsmedelsverket kartlagt djurskyddet vid de 23 största svenska slakterierna. Idag offentliggör de projektrapporten "Djurskydd vid slakt - ett kontrollprojekt". Resultaten från projektet visade bland annat att:

  • Elpåfösare används i hög grad i samband med slakt av nötdjur. Vid flertalet slakterier som ingått i kartläggningen används elpåfösare på mellan 20 och 30 procent av nötdjuren. På ett av slakterierna är andelen närmare 60 procent. Detta trots att det endast är tillåtet att använda elpåfösare vid drivning av djur på slakteri i undantagsfall, alltså inte rutinmässigt eller på ett större antal djur.
  • Vokalisering (hos djuren) var hög vid flera av de slakterier där hög förekomst av hård drivning registrerats. Det illustrerar tydligt sambandet mellan hård djurhantering och råmanden från djuren som en reaktion på denna typ av hantering.
  • Omkring hälften av alla nötkreatur, grisar och får övernattar på slakteriet d.v.s. de anländer dagen före slakt. Tiden som kycklingarna tillbringade i transportlådorna varierade mellan tre och tolv timmar (medelvärde 7,2 timmar).
  • Överbeläggning i stallar för nötkreatur och får samt hård drivning av grisar och får förekommer i ringa omfattning.
  • En förhöjd frekvens av vingskador hos fjäderfä eller för lång tid mellan bedövning och avblodning hos får har registrerats vid några slakterier.
  • Transportdödligheten hos kycklingar (andelen fåglar som påträffas döda i samband med att djuren lastas ut ur transportbehållarna på slakteriet, omfattar även de fåglar som dött under den tid då transportbehållarna stått i slakteriets ankomsthall i väntan på slakt) i studien motsvarade 0,13 % i medeltal, vilket motsvarar drygt 90 000 kycklingar per år som dör i samband med transporter och ankomst till slakterier i Sverige.

Rapportförfattarna påpekar att det finns fler djurskyddsproblem, kopplade till valda systemlösningar, än de som undersökts i det här aktuella projektet: "Vissa kända djurskyddsproblem vid slakterier har inte varit av intresse att studera i denna typ av projekt, eftersom de redan är väl kartlagda och inte heller torde skilja mellan olika anläggningar eller kunna påverkas av enskild personal eller rutiner, utan mer är kopplade till valda systemlösningar. Detta gäller t.ex. det faktum att koldioxid, som används för bedövning, ger upphov till aversiva reaktioner hos gris, eller att det är förknippat med kraftigt obehag för fjäderfä att bli upphängda i benen, vilket är ofrånkomligt i de system där elbedövning i vattenbad används." Koldioxidbedövning är den vanligaste metoden som används vid slakt av omkring tre miljoner grisar i Sverige. Och upphängning i benen innan bedövning i vattenbad är det system som används i kycklingindustrin. Det kraftiga obehaget som hanteringen innebär, utsätts årligen cirka 70 miljoner kycklingar för, bara i Sverige.

text lånad från www.djurensratt.se


så det är alltså detta som alla som äter kött bidrar med.....tycker att alla borde ta sitt ansvar och sluta blunda för hur det igentligen är.
bara för att vi bor i sverige så betyder inte det att djuren behandlas bra,det betyder bara att dom är bättre på att dölja hur det igentligen är....men tur att det finns människor som engagerar sej så att allmänheten får se hur det är.
tyvärr finns det ju ändå människor som inte orkar bry sej ändå men....jag hoppas att vi bllir fler.
och nej det hjälper inte bara att tycka synd om djuren...och sen fortsätta äta kött och fortsätta stödja djurplågeri.

så,alla som äter kött,använder skinn,päls,går på djurcirkus bidrar vare sej dom vill eller inte till att djur mördas,plågas oh utnyttjas

är man en djurälskare så borde man inte tycka att det är okej att miljoner djur massmördas varje år och utnyttjas.det är min åsikt och den står jag fast vid.


alla borde gå in på www.djurensratt.se och läsa,skriva å protestlistor och bli medlem eller fadder :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0